Artistul adolescent webSocietatea Artiștilor Figurativi din România organizează un concurs de creație pentru elevii (adolescenții) proveniți din liceele de arte sau din liceele care au secție de artă și care studiază la specializările din domeniul Artelor Frumoase, dar și pentru elevii din alte licee dar a căror pasiune principală este desenul. 

Scopul: Promovarea artei figurative în rândul liceenilor printr-o riguroasă selectare a produsului lor creativ ținându-se cont de nivelul cognitiv specific vârstei acestora.

Tema concursului: PORTRET

Tehnică: Desen (grafit sau cărbune) și Gravură (oricare dintre variantele de tehnici specifice)

 

Dimensiuni: 

  1. Desen 70x50 cm 
  2. Gravură 40x30 cm (dimensiunile la exterior ale hârtiei)

Lucrările prezentate la concurs trebuie să atingă următoarele cerințe: Reprezentare corectă din punct de vedere anatomic, naturalețe, expresivitate și plasticitate. 

    *  Stilizarea sau “interpretarea” anatomiei nu face obiectul acestui concurs, nefiind luate în calcul dacă vor fi prezente în lucrările propuse. De asemeni, nu se primesc lucrări care în prealabil au fost lucrate sau retușate pe computer și apoi tipărite la dimensiunile solicitate mai sus, nici lucrările care au fost realizate ca teme școlare nu vor fi acceptate. 

Vor fi două etape ale jurizării, după cum urmează:

  1. 30 aprilie 2019 ora 22:00 este data limită de înscriere. Înscrierea se va face în baza unor fotografii trimise prin email, dintre care se vor alege ca finaliste numai acele lucrări care îndeplinesc cerințele temei.
  2. 12 mai 2019 va fi publicată lista lucrărilor finaliste și toți cei care s-au înscris vor fi notificați printr-un email. 

       Cel mai bun desen dar și cea mai bună gravură vor fi premiate, într-un cadru festiv, iar lucrările finaliste vor fi ulterior prezentate public, atât prin organizarea unei expoziții cât și prin intermediul unei galerii virtuale pe website-ul nostru dar și în rețelele de socializare.

 • Premiul pentru Desen: - în materiale profesionale de lucru în valoare de 300 de lei.
 • Premiul pentru Gravură: în materiale profesionale de lucru în valoare de 300 de lei.

 

Date tehnice despre pregătirea imaginilor fotografiilor

 1. Tipul de fișier: JPEG sau PNG
 2. Rezoluția: minim 150 pixeli/inch - maxim 300 pixeli/inch
 3. Imaginea care va fi trimisă către noi să nu să nu fie mai mică de 2 MB și nu mai mare de 5 MB
 4. Denumirea fișierului: Exemplu - Alexandrescu-Gabriel.jpg În situația în care lucrarea are și un titlu, după menționarea numelui trebuie trecut și titlul lucrării. Exemplu - Alexandrescu-Gabriel-Melancolie.jpg

 

Adresa de expediere a fotografiilor: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. În subiectul email-ului va trebui să menționați "Desen" sau "Gravură" în funcție de secțiunea la care înscrieți lucrarea. Fiecare participant poate înscrie, dacă dorește, una sau mai multe lucrări la fiecare secțiune. Cei care vor să înscrie lucrări la ambele secțiuni, respectiv gravură și desen, vor trebui să trimită către noi două email-uri. 

 

      Lucrările acceptate ca finaliste vor trebui ulterior pregătite pentru expunere cu sistem de agățare și tot ce trebuie pentru o prezentare impecabilă, ca de muzeu, altminteri nu vor fi expuse. Expoziția va fi organizată în luna iunie în orașul Galați, într-una dintre galeriile partenere ale Societății Artiștilor Figurativi din România, iar data limită de expediere, adresa precum și data vernisajului vor fi incluse în anunțul oficial al finaliștilor. 

 

 • Societatea Artiștilor Figurativi din România își rezervă dreptul de a folosi ulterior fotografiile lucrărilor înscrise în concurs în scopul promovării atât a evenimentului creat cât și al celor care vor urma, în conformitate cu prevederile statutare cât și cu scopul declarat în prezentul regulament. 
 • Prin participarea la acest concurs de creație dedicat exclusiv elevilor, autorii lucrărilor înscrise prin trimiterea fotografiilor cedează dreptul de proprietate asupra fotografiilor Societății Artiștilor Figurativi din România.